Sundhed

Sundhed er for mig en af de vigtigste byggesten i opdræt af gode jagthunde. 

En sund hund kan holde til at gå på jagt hele dagen. 

Hos Dansk Münsterländer Klub passer vi godt på vores race. Vores medlemmer bliver opfordret til at melde ind til avlsvejledningen, hvis deres hund fejler noget. Hvis avlsvejledningen kan se en tendens til at en sygdom bliver til et problem, tager de fat i generalforsamlingen og får den vej lavet fornuftige avls restriktioner. Heldigvis bliver det bakket op landet over af både avlere og hvalpekøbere. Senest med det 3 årige forsøg med at holde øje med Ektopisk Ureter. Det har heldigvis vist sig, at vi ikke havde problemer i racen med det, men at over 200 hunde på 2½ år er blevet scannet, viser jo meget godt, at rigtigt mange bakker op om de tiltag der bliver gjort. 

Jeg opfordre altid mine hvalpekøbere til at få HD fotograferet deres hvalp/hund, når den er ca. 1½ til 2 år. Hvis de gør det, har jeg nemlig en ide om, om det avls arbejde, jeg har gjort er rigtigt, eller om jeg skal ændre på noget. 

Hofteledsdysplasi er en forfærdelig sygdom og kan vi gøre noget for at undgå den, så skal vi selvfølgelig gøre det. 
Et HD resultat blive inddelt i 5 kategorier.
A og B er sunde hofter. Får hunden en af disse kategorier kan den bruges i avl.
C, D og E er hofter med HD. Her er hunden ikke godkendt til avl, og den vil formenlig få problemer senere i livet med dens bevægeapparat. Vi har tidligere haft en labrador med svære hofte problemer, så jeg ved god hvad det giver af gener og problemer for hunden. Det er absolut ikke ønskværdigt. 

Skulle det forfærdelige ske, at en hvalp får konstateret C, D eller E hofter ved DKK's vurdering, giver jeg ejeren to valgmuligheder.
Enten kan de få halvdelen af købs summen tilbage, og beholde deres hund, med de gener der nu er forbundet med det at have en hoftesyg hund. De skal være klar over, at de ikke kan avle på hunden, og at den formenligt ikke vil kunne holde så længe som en sund og rask hund. Alternativt kan de vælge at aflever hunden hos mig og få alle deres penge retur. I sådan et tilfælde bliver hunden aflivet hos min dyrlæge inden for et døgn. Begge dele vil blive fuldt ud accepteret og respekteret. Jeg ved som sagt godt hvad det vil sige at have en hoftesyg hund, og det ønsker jeg ikke for nogle. 

Man kan, hvis man er medlem af DKK, altid gå ind på DKK's hundeweb og se sundheds status for de racer der bliver avlet gennem DKK. Det er et rigtigt godt værktøj til at se hvad der ligger bag de linjer, der bliver avlet på. Og det giver nye hvalpekøbere en chance for at se, ikke bare forældre dyrenes sundhed, men også søskende og andre nært beslægtedes sundhed. 

I min verden skal sundhed på de hunde vi avler være offentligt tilgængeligt, og der er selvfølgelig trælse resultater, men de er vigtige og noget vi alle skal lære af, så vi kan gøre alt, for at undgå at lave flere fejl end højst nødvendige. Det giver DKK og hundeweb rigtigt gode muligheder for. Man skal huske at en stamtavle ikke er en garanti for gode og sunde hunde, men et virkeligt godt værktøj, der gør at man kan se hvad der ligger bag den hund man køber. 

HD resultat fra Langholmgaard Amigo (Harley)

HD resultat fra Langholmgaard Aiko

HD resultat fra Langholmgaard Active Hyöky

AD resultat fra Langholmgaard Active Hyöky